Periodontoloji dişlerin destekleyici dokularını koruma bu dokularda oluşan hastalıkları önleme ve tedavi etme alanında uzmanlaşan bir diş hekimliği dalıdır. Diş etleri periodontal ligamentler ve alveolar kemik gibi yapılar periodontolojinin odak noktasını oluşturur. Bu alanın amacı bu dokuları koruyarak hem ağız sağlığını hem de genel sağlığı desteklemektir. Özellikle periodontitis gibi kronik iltihaplı durumlar tedavi edilmediğinde diş kaybına ve ciddi sistemik sağlık sorunlarına yol açabilir. Periodontoloji periodontal hastalıklarla ilişkili sistemik sağlık etkilerini de dikkate alır.
Tedavi yöntemleri:
- Diş taşı temizliği
- Kök yüzeyi düzleştirilmesi
- Cerrahi müdahaleler
- Rejeneratif prosedürler
Periodontal hastalıklar diyabet kardiyovasküler hastalıklar ve solunum yolu enfeksiyonları gibi çeşitli sistemik hastalıklarla bağlantılıdır. Özellikle periodontitis diyabet yönetimini zorlaştırabilir ve kontrolsüz diyabet de periodontal hastalıkların ilerlemesine yol açabilir. Ağız sağlığının genel sağlık üzerindeki bu etkileri multidisipliner tedavi yaklaşımlarını gerekli kılar.
Periodontoloji sadece ağız sağlığı açısından değil aynı zamanda genel sağlığın korunmasında da büyük öneme sahiptir.
Daha Beyaz Dişler, Daha Güzel Bir Gülüş!– Diş Hekimi
Periodontistler diş eti iltihabı ve periodontitis gibi diş eti hastalıklarını teşhis ve tedavi etme konusunda uzmanlaşmıştır. Hastaların diş sağlığını korumak ve hastalıkların ilerlemesini durdurmak için çeşitli tedavi yöntemleri uygularlar. Erken evre diş eti hastalıklarında cerrahi olmayan tedavi seçenekleri ön plandadır. Bu tedaviler genellikle diş taşlarını ve plağı temizlemeye odaklanır böylece bakterilerin diş etleri ve kök yüzeylerine yeniden yapışması engellenir. Uygulanan başlıca cerrahi olmayan tedaviler şunlardır:
- Diş taşı temizliği
- Kök yüzeyi düzleştirme
- Derin temizleme
Bu işlemler diş eti iltihabını azaltır ve periodontal hastalığa bağlı cep derinliğini düşürmeye yardımcı olur. Tedavi hastalığın seviyesine bağlı olarak birden fazla seans gerektirebilir.
İleri düzey diş eti hastalıklarında cerrahi müdahaleler gerekebilir. Periodontistler flep ameliyatı veya cep küçültme ameliyatı gibi işlemlerle diş etlerini geriye kaldırır kök yüzeylerini ayrıntılı şekilde temizler ve bakterilerin saklanabileceği bölgeleri ortadan kaldırmak için hasarlı kemiği yeniden şekillendirir. Bu tür cerrahi işlemler şunları içerebilir:
- Flep ameliyatı
- Cep küçültme ameliyatı
- Kemik grefti
- Yumuşak doku grefti
Şiddetli kemik kaybı olan durumlarda yönlendirilmiş doku rejenerasyonu ve doku uyarıcı proteinler kullanılarak doğal kemik ve doku yeniden büyümesi sağlanabilir. Bu tip tedaviler dişlerin etrafında kaybedilen kemik dokusunun yeniden kazanılmasını destekler ve diş sağlığını korur.